De waarde van gezamenlijke verantwoordelijkheid

GroenWest is in 2011 ontstaan uit een fusie van drie corporaties en verhuurt ruim 12000 woningen in het westelijk deel van de provincie Utrecht. Na de fusie is nieuw beleid opgesteld waarin resultaatgericht samenwerken ofwel RGS integraal is opgenomen. GroenWest past dit op alle fronten toe, zo ook bij het verduurzamen van de bestaande woningvoorraad. Hiervoor werkt GroenWest samen met ketenpartners. Naast een aantal aannemers, maakt Atriensis ook deel uit van dit team.
Sander Hooglugt, projectleider van GroenWest, en Esther van Bavel, adviseur bij Atriensis, staan stil bij deze samenwerking die inmiddels ruim 3 jaar duurt.

Hooglugt: ‘De technische maatregelen bij dit soort projecten zijn op zichzelf niet zo spectaculair, maar de wijze van organiseren en samenwerken wel. De ketenpartners maken gezamenlijk de plannen. Zo krijg je geen stukken die eindeloos heen en weer gaan of partijen die tegenover elkaar staan. Niets van dat alles gelukkig, al gaat het niet vanzelf.’ Van Bavel vult aan: ‘In het begin zag niet elke ketenpartner de meerwaarde van ons advies in. Dat konden ze zelf ook vonden ze of ze waren gehecht aan een bepaald bedrijf binnen het eigen bestaande netwerk. Dat vroeg van mij een proactieve houding en behoorlijk wat assertiviteit. Gelukkig is dat veranderd en is iedereen van zijn eilandje afgekomen. De gezamenlijke verantwoordelijkheid voor het eindproduct tilt de samenwerking naar een hoger plan.

Van Bavel vervolgt: ‘Bij een complex in Mijdrecht hebben de gezamenlijke ketenpartners het oud zeer dat bij bewoners aanwezig was zeer zelfstandig en betrokken aangepakt. We hadden goed door dat dit nodig was om het vertrouwen te winnen van bewoners en uiteindelijk akkoord te krijgen. Die insteek past goed bij mij: mijn einddoel is niet een mooi rapport, maar een tevreden bewoner die in een betaalbare en energiezuinige woning woont.’ Het complex in Mijdrecht vormt een goede illustratie van deze resultaatgerichte samenwerking. Hooglugt schetst een ander voorbeeld. GroenWest had afspraken met gemeenten gemaakt over de te behalen prestatie in verduurzaming, gemeten met behulp van de energielabels. Uit een analyse bleek een tekort aan labelstappen, waardoor er 500 labelstappen extra gerealiseerd moesten worden. GroenWest selecteerde de complexen en onderzocht de woonwensen, doelgroepen en kansen, wat werd gecommuniceerd met de vier ketenpartners voor dit project. De complexen werden niet onderling verdeeld, maar de ketenpartners stelden een gezamenlijk plan van aanpak op. Van Bavel: ‘Dat was wennen, maar het doel was duidelijk. De ketenpartners moesten hun systemen op elkaar afstemmen. Wij wilden één eindresultaat afleveren in plaats van meerdere typen oplossingen door de verschillende aannemers.’

Van Bavel: ‘Het is bijzonder hoe de betrokken partijen reageerden op deze aanpak. Ook de insteek van Atriensis is veranderd: eerst leverden wij slechts een rapport. Nu zijn we intensiever en langer betrokken bij de planvorming en voorbereiding van de uitvoering. De ketenpartners werken gezamenlijk aan het einddoel. Daarbij dragen we flink bij aan de communicatie met bewoners, wat soms een behoorlijke uitdaging is. Hooglugt: Door deze manier van werken heb ik meer ruimte om andere projecten op me te nemen, terwijl de resultaten zeker niet minder zijn. RSG betekent voor mij loslaten, maar wel kritisch betrokken blijven. Ik ervaar een grote focus op kwaliteit en een prettigere samenwerking, die ook nog eens voldoet aan de financiële kaders waar we mee te maken hebben. Door de expertise van Atriensis is de kwaliteit van de energieprestatie gewaarborgd. Atriensis kon als jonge, flexibele club met korte lijnen goed meegaan met deze ontwikkeling.


Laatste wijziging: 19-06-2018